Weird Webzine Fantastik och verklighet

Ord på vägen:
Ledare

 

 

Ett nytt nummer två månader för sent, utlovat att komma 1 maj – vad finns det för ursäkter? Inte mer än att jag kastade ett öga på mitt bankkonto och insåg att privatekonomin började sina, och att det var bättre att satsa tiden på att få ut en ny bok med ty åtföljande inkomster, istället för att vika en månad åt Weird Webzine – som inte ger några omedelbara inkomster. Den nya boken från Aleph Bokförlag blev E.T.A. Hoffmanns Två fantasistycken, klassisk fantasy och skräck tillsammans med en artikel av WW:s skribent Tatiana Fajardo där hon förklarar kopplingen mellan Hoffmann och Ingmar Bergman. Boken är förstås mycket läs- och köpvärd – vad annat kan förlaget hävda, i synnerhet när det är sant? – och har fått löfte om uppmärksamhet i Dagens Nyheter Kultur någon gång i juli.
 

*  *  *

 
Sociala medier är inte riktigt denna redaktörs "grej", men sedan starten hittas Weird Webzine på Twitter och Facebook. Det har ännu inte funnits mycket tid över till Facebooksidan, men på Twitter växer Weird Webzine undan för undan och passerar 2000 följare när detta skrivs.
 
Trots min avoghet mot sociala medier, visade sig Twitter vara en utmärkt källa för att knyta värdefulla kontakter, ibland utan att det ens var avsikten. I början av året blev jag uppmärksammad på Brian Keenes trakasserier av författaren och filmaren Jason V. Brock, som beskrivs i "Barbarer i fantastikens djungel". Jag kollade upp dumheterna och skrev sedan ett Twittermeddelande till Brock bara för att visa mitt stöd i den barnsliga skitstorm som Keene rört upp. Vi fortsatte dock att diskutera och genom Brock fick jag snart också kontakt med S.T. Joshi – och huvudtemat för detta nummer av Weird Webzine blev en självklarhet.
 
Och med detta låter jag artiklarna, essäerna och uppsatserna tala för sig själva.
– Rickard Berghorn

 

NUMRETS BIDRAGSGIVARE

 
Rickard Berghorn är bokutgivare och författare, redaktör för Aleph Bokförlag och Weird Webzine.
 
Bobby Derie forskar i pulplitteratur (studerat vid University of South Florida) med speciellt intresse för H.P. Lovecraft – och HBTQ-frågor. Han väckte uppmärksamhet med faktaboken Sex and the Cthulhu Mythos (Hippocampus Press, 2014), som hans artikel i detta nummer kommer ifrån. Följ honom på Twitter och blogg.
 
Tatiana Fajardo är litteraturvetare (Master of Letters vid University of Stirling, Skottland) med passion för gotisk litteratur. Hennes uppsats om Draculas "bloofer lady" publicerades av Sheffield Gothic vid University of Sheffield. Hon kombinerar sin forskning med att arbeta som lärare i engelska i Spanien. Följ henne på Twitter @Tatiana19796
 
Sunand Tryambak Joshi är världens främsta expert på H.P. Lovecraft, en ledande kritiker och forskare inom skräck och fantasy, som också har gjort betydande gästspel inom deckare och krim. Sedan 2009 har han även skrivit romaner utgivna av Borgo Press (som J.K. Maxwell) och Hippocampus Press.
 
Noah Löfgren översätter och skriver recensioner för Weird Webzine. Beskriver sig själv som "en överbegåvad slashas på Östgötaslätten, som är för lat för att ta mig till storstan och förädlas till slacker". Vad månde bliva?

 

REKOMMENDERADE LÄNKAR

 
Aleph Bokförlag. Svenska motsvarigheten till Arkham House.
 
S.T. Joshi's Blog. Den kände Lovecraft-auktoriteten och experten på fantastik talar.
 
Tatiana Fajardo. Hennes blogg med akademiska texter kring fantastisk litteratur och film.
 
The Art of Travis Louie. Surrealistisk fantastik av konstnären Travis Louie.
 
Arkham House. Det legendariska förlaget.
 
Diabolique Magazine. En skräcktidskrift med klass. Kanske också den bästa?
 
beyond1001movies. Nicolas Krizans blogg med tusentals kortrecensioner av filmer i alla genrer.
 
Catahya. Recensioner, artiklar, intervjuer och forum, främst för fantasy.
 
ZenZat. Författaren och kulturskribenten Bertil Falks blogg + hemsida för bokförlaget Zenzat. Fantastik och deckare.
 
 

SKICKA EN KOMMENTAR!

 

Weird Webzine utges av Aleph Bokförlag.
Följ oss på Twitter och Facebook!

Allt innehåll © 2018 Weird Webzine
och respektive upphovsman. All Rights Reserved.
ISSN 1234-1234