Weird Webzine Fantastik och verklighet

Fantastikens korsfarare:
När falsk "mångfald"
skapar enfald

Av S.T. Joshi

 

 

Sunand Tryambak Joshi (född 1958) är inte bara världens främsta expert på H.P. Lovecraft, utan en av de absolut främsta experterna på skräck och fantasy allmänt sett. Han är också en respekterad politisk författare (demokrat) och frispråkig ateistisk debattör, redaktör för tidskriften The American Rationalist.
 
Något som bara kan karaktäriseras som en hat- och hetskampanj blåste upp mot honom när han försvarade bysten föreställande Lovecraft, som var emblem för det stora genrepriset World Fantasy Award; en fraktion politiska aktivister ville ha bort bysten eftersom Lovecraft påstods ha varit extremt rasistisk. Joshis försvar ledde till att han själv smutskastades som "alt-right" och högerextremistisk sympatisör.
 
Med tanke på att Joshi är färgad (född i Indien), står politiskt långt till vänster, hyllar W.H. Pugmire som den främste Lovecraftinspirerade författaren idag, och har skrivit böcker om både rasismens och misogynismens historia i USA, faller anklagelserna på sin egen orimlighet. Hans belackare är djupt oseriösa och drivs kanske främst av avundsjuka mot Joshis dominerande position som fantastikexpert (och av fördomar mot "pulpförfattaren" Lovecraft). Men här finns förstås också ideologisk besatthet i övermått – vi lever i en tid som är mer politiskt polariserad än någonsin sedan Andra världskriget.
 
Detta är ett urval poster från Joshis blogg som skildrar debatten kring Lovecraftbysten och dess efterspel. Det är omöjligt att täcka alla turer här, men de viktiga luckorna kompenseras med förklarande fotnoter. – Red.

 

1 JUNI 2014

 
Det förefaller vara en växande trend bland vissa kommentatorer (jag kallar dem inte kritiker eller intellektuella, ty de är uppenbarligen inget av detta) att fokusera på Lovecrafts rasism och blunda för alla andra aspekter av hans liv, verk och tankar. Det är i sig ett märkligt kulturfenomen, men följden blir en allvarlig snedvridning av de övergripande dragen hos hans filosofi och författarskap. Varför, undrar jag, fokuserar vi inte på Lovecrafts ateism; hans anmärkningsvärda utveckling från politisk konservatism till en form av moderat socialism; hans djupa uppskattning av naturlig skönhet; hans intresse för äldre litteratur; hans vetenskapliga kunskaper (astronomi, kemi, fysik, biologi, paleontologi, geologi, etc.); han resor längs USA:s östkust (och mer allmänt hans resefilosofi, d.v.s. hur resor stimulerar den kreativa fantasin med nya upplevelser); hans skarpa analyser av samtidens politiska, sociala och kulturella tendenser? ...

 

 

RESTEN AV ARTIKELN KAN LÄSAS I EN
KOMMANDE SAMLING FRÅN ALEPH BOKFÖRLAG
HÅLL ETT ÖGA PÅ ALEPHS HEMSIDA

 

 

SKICKA EN KOMMENTAR!

 

Weird Webzine utges av Aleph Bokförlag.
Följ oss på Twitter och Facebook!

Allt innehåll © 2018 Weird Webzine
och respektive upphovsman. All Rights Reserved.
ISSN 1234-1234